onsdag 20 november 2013

Magasinet, renovering av fönster

Tyvärr hann jag inte klart med magasinsbyggnaden innan det blev för kallt för att måla. Varken själva fasaden eller de vita detaljerna blev färdiga. Tanken är att jag ska fortsätta så fort det blir bra väder i vår. Det som ska göras då är:
- Tillverka nya locklister som ska sitta ovan fönstret i verkstadsdelen. De gamla var i för dåligt skick.
- Måla klart ena långsidan och båda kortsidorna med rödfärg.
- Skrapa, slipa, shellacka, rostskydda spikskallar och måla de vita detaljerna som är kvar, tre strykningar.
- Måla hängrännor och stuprör i samma vita färg som övriga detaljer.
- Hitta fönsterbågar som passar till övervåningens karmar, totalt fyra lufter. Idag saknas tre av dessa. Den som finns kvar idag är totalt sönderfallen.
- Måla dörrar och portar, eventuellt i järnoxidbrun.
- (Om denna punkt inte blir klar under vintern) Renovera de fönster som är kvar.

 
 
 



Under våren och sommaren har jag bland annat skrapat, slipat, tagit bort kitt från fönsterbågar och plockat ut fönster. Under hösten har jag fortsatt med bland annat glasnig. Dessa fönster är nu snart färdiga. De olika momenten har varit:
- Tvättat rutor.
- Skrapat bort färg. Har försökt få bort så mycket som möjligt av de senare lagren av färg, vilket verkade vara en alkydoljefärg.
- Slipat med grovt sandpapper och med fint sandpapper.
- Torkat av damm.
- Tagit bort kitt. Det hade använts två olika typer av kitt. Den ena var ett linoljekitt. Detta satt bitvis mycket hårt men vissa delar kunde tas bort väldigt lätt. En del av kittet hade redan fallit bort på grund av bristande målning.
Den andra typen av kitt var grått till färgen och segt till konsistensen. Denna typ av kitt hade släppt från spröjs och från båge vilket resulterade att vatten kunde komma in. I stort sätt satt kittet bara fast på glaset men det var mycket svårt att dra bort, förutom på de partier där det hade kommit in mycket vatten bakom. Den vita färgen som hade målats på kittet hade också spruckit vilket gjorde att den gråa färgen kunde ses. Inte ett dugg snyggt och inte ett dugg bra för fönstren att använda detta kitt.
- Dragit ur stift.
- Tagit ur rutor.
- Skrapat rent kittfals från kitt och smuts.
- Slipat kittfals.
- Tagit bort hörnjärn med hjälp av varmluftspistol.
- Oljat in kittfals och även hela bågen.
- Slipat hörnjärn.
- Målat hörnjärn med rostskyddsfärg, både insida och utsida.
- Kittat baksidan på hörnjärnen och satt fast dem. I huvudsak har jag använt nya skruvar som jag hittade i Byggnadsvårdsbutiken i Vallby. De skruvar som var i bra skick (vilket inte var många) har jag återanvänt. Många av de gamla skruvarna var sönderrostade. En del hade bara skallen kvar (!).
- Rostskyddsmålat skruvskallar.
- Tvättat rutor och skarpat bort gammal färg, smuts och alger från kanterna.
- Glasat bågarna och stiftat. Många av stiften var mycket svåra att slå i - bra kvalitet på träet trots eftersatt underhåll.
- Kittat rutor.
- Ytterfönstren till verkstadsdelen: målat insidan och kanterna i två strykningar i Gysinges 100% blågrå. Målat utsidan i tre strykningar i Gysinges 2% grön umbra. Innerfönstren till verkstadsdelen: målat hela bågen i två strykningar blågrå. De övriga fönstren (vilka jag inte ens har börjat med än): insidan ska förbli omålad. Utsida 2% grön umbra.
- Tvättat bort linoljekladd från glasen.

Ett färdigt ytterfönster :)


Ett färdigt innerfönster. Kittet var tillräckligt bra på detta fönster, så det är det enda som inte är nykittat.

Två fönster är i skrivande stund helt klara. Förhoppningen är att bli klar med alla fönster under hösten och vintern. Det är 19 fönsterbågar kvar... eller rättare sagt 23 om man räkar de som saknas också. Jag har att göra i vinter :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar