söndag 17 augusti 2014

Materialval, trä och plåt

Lite funderingar angående två byggnadsmaterial...
Att använda bra material är så otroligt viktigt. Målet är att de renoveringar som görs inte skall behöva göras om helt och hållet igen efter några år. Helst skall de material som väljs vara fullt dugliga om hundra år. Dels eftersom jag, efter noga övervägning, har valt att det skall se ut på detta sätt, dels att de både på kort och lång sikt kommer att bidra till byggnadernas kulturvärde och som en bonus så blir det även mer miljövänligt att slippa byta ut.
När det gäller till exempel trä är det viktigt att trädet har vuxit långsamt, alltså inga "moderna" snabbväxande träd. De som har vuxit långsamt har fler årsringar och det är även mycket tätare mellan ringarna. Detta gör att det långsamväxande blir hårdare och även tyngre. Denna typ är mycket hållbarare än virke som är lätt och snabbvuxet, då det sistnämnda har en större tendens att börja ruttna. För att vara kulturhistoriskt korrekt är det långsamväxande alternativet också rätt att välja i äldre hus. Hur får man då tag i virke av bra kvalité? Jo, man får vända sig till en såg med inriktning på kvalitetsvaror eller så kan man också köpa från vissa byggnadsvårdsbutiker men de har oftast bara ett mindre lager av trävaror. Utbudet som finns på de konventionella byggvaruhusen är många gånger undermåligt. Där är det billigt och snabbt som gäller i tillverkningen av trämaterialen.
Vid renoveringen av Hanbobyggnaderna väljs om möjligt galvaniserad plåt. I vissa fall där det har varit lämpligare har zinkplåt används. Ingen av dessa är färdiglackade och detta är ett medvetet val. Plåtdetaljer som är industrilackade kommer med tiden att flagna och det är ju så fult. De är även svårare att underhålla eftersom man måste få bort all lack innan den kan målas. Sådan plåt SER också fabrikslackad ut (även när den inte flagnar) och det finns inget positivt med det utseendet. Därför är det mycket bättre att välja exempelvis galvad plåt som sedan får härda i cirka tre år för att sedan målas. Det går nämligen inte att måla direkt på den eftersom färgen inte får något bra fäste. Visserligen går det att tvätta plåten med thinner så att den blanka ytan försvinner men det är ju inte speciellt bra. Vid målningen bör man först använda en rostskyddsfärg (helst en linoljebaserad typ järnmönja) och därefter måla med en vanlig linoljefärg i valfri kulör. Färgen kommer också med tiden att flagna men denna släpper i små flagor och så är den lätt att underhålla, precis som det skall vara.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar