måndag 13 december 2021

Här igen!

Nu gör jag ett nytt försök att försöka hålla igång bloggen. Renoveringen har tyvärr stått stilla i många år men sedan ett halvår tillbaka har jag lyckats dra igång det igen. Detta blir i huvudsak ett bildinlägg då jag vill visa vad som skett under halvåret. Tyvärr samarbetar inte mobilen med datorn, bara vissa bilder överförs. Jag skulle egentligen vilja lägga in några nyare bilder på panelen samt bilder innan starten av renoveringen men där har jag istället lagt in ett par bilder som redan fanns i bloggen. 

Denna bild, samt efterföljande, fick vi av en granne som hjälpte till vid renoveringen på 1980-talet. Jag är så tacksam över att de tog dessa bilder innan de började. Från farstun har man antingen kunnat kliva in i rummet, till höger eller köket, till vänster. Under renoveringen ändrade man detta, byggde badrum i farstun, satte igen dörren till höger och öppnade istället upp för en dörr mellan kök och rum. 
Skorstenen är nätt och har en vacker profil. Taket är nog något flackare än vad det senare kommer att bli.

Enligt Gods och gårdar uppfördes flygeln på 1840-talet. Det får man dock ta med en nypa salt då det förekommer mycket faktafel i böckerna (för övrigt är bilden från boken tagen 1910 eller tidigare och boken tryckt 1940). Mäklaren daterade byggnaden till 1700-tal, vilket jag håller med om, men gällande endast halva huset. I Gods och gårdar angav man oftast renoveringsåret/ombyggnadsåret som nybyggnadsår. Hade man gjort en större modernisering är det klart att man ville flytta fram åldern på huset. 
1980-talsrenovering. Ganska likt men ändå inte. Taket är förlängt med en pannrad = större takutsprång.
Från början har alltså flygeln varit mindre, endast ett kök med murstocken intill ytterväggen. Yttertaket har varit belagt med tjärade handhyvlade brädor med små vattrännor. Under tidigt 1800-tal fanns det endast fem fönsterlufter på båda bostadshusen tillsammans, så nya fönsteröppningar har tagits upp under 1800-talet.

På 80-talet byttes alla fönster. Jag valde att behålla dessa då de är av helt okej kvalité och skiljer sig inte så mycket från 1800-talsfönstren. Jag har bytt ut yttre glaset mot nytillverkat valsat glas som ger ett otroligt vackert ljus. I somras lagade jag kittet som behövde det samt kittade om alla innerglas.

1980-tals beklädnad. Tilläggsisolerat med glasull och gjuten grund. Hade hoppats på att det bara skulle vara putsat eller gjutet på utsidan men tyvärr har man gjutit även på insidan, under hela huset.

Vid murstocken kunde de dock inte gjuta igen allt. Här ses gammal spritputs på natursten. Resten av grunden har jag bilat en hel del på men det återstår mycket. Målet är att kunna få fram så många stenar som möjligt. Där det saknas sten kommer jag att putsa igen med hydrauliskt kalkbruk. 


Efter avklädnad av panel, vindpapp och isolering. Upptäckte att det ska sitta ett litet trekantigt fönster högst upp. Det har förmodligen varit täckt av panel sedan 1930-talet, då det inte finns med på de äldre bilderna. Det andra hålet där uppe tros ha sågats upp med motorsåg för att kunna kasta ut material från vinden. Under fönstret är det en gammal rötskada.

Glasull över allt.

Skadade syllstockar på nästan alla sidor. Här även med myrbo av skogsmyra.

Här har det tydligen växt in ett päronträd. En konstig lagning hade gjorts här.

Rötskadan under fönstret i köket.


Lagningen efter päronträdet.

På baksidan kom en liten fönsteröppning fram.

Ännu mer rivning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar