fredag 29 augusti 2014

Bilder från Kulturhistorisk byggnadsinventering i Heby kommun 1982



Tyvärr blev bilderna väldigt mörka. Att scanna in dem funkade inte så bra så fick fota av dem. Dessa bilder kommer som sagt från en byggnadsinventering. Vissa av dem, en på flygeln, utedasset och en på smedjan, är större då de är tagna från boken som utgavs efter inventeringen. De tre byggnaderna ansågs vara speciellt kulturhistoriskt värdefulla. Resten av bilderna kommer från en kopia på småfoton som Västmanlands läns museum har i sitt arkiv. 
Det här utseendet fick flygeln troligtvis runt 1800-talets mitt (i alla fall om man skall tro boken Gods och gårdar). En del av flygeln är troligtvis från 1700-talet (köket) sedan har den någon gång, blivit utbyggd med en kammare och även påbyggd på höjden med ett vindsutrymme. Utbyggnaden på framsidan, det orientaliska templet, är byggt under andra halvan av 1800-talet. Under 1980-talets mitt renoverades flygeln. Bland annat spikades det ett nytt undertak, väggarna tilläggsisolerades, grunden cementerades, fönstren byttes till kopplade men dock med spröjs i ytterbågen, det orientaliska templet revs och nytt byggdes ett liknande innehållande ett badrum.

Nuvarande utseende
Orientaliskt tempel med symmetri.
Tempel utan symmetri och lite för breda bågar.
Den här utformningen är nog lite typisk för Västmanland. Jag har sett många sådana, oftast med en målad sol som går upp. Tror till och med att den typ av sol kallas för Västmanländsk sol.
Detaljer ovanför fönster som tyvärr försvann i renoveringen på 80-talet.
Lägg till bildtext

Lite annorlunda utseende idag men fönstret är helt okej för att vara modernt.
Magasinet har det dock inte hänt så mycket med.
Från en annan vinkel eftersom det stod träd i vägen.

Magasinet från en annan vinkel. Fönstret på ovanvåningen är numera borta. Troligtvis har det fallit sönder, man kan ana här att det är i dåligt skick.
Så som det såg ut innan jag började renovera. Inte så stor skillnad mot 82.

På fasaden runt entrén är det vitmålat och grusplanen är helt fri från ogräs, annars var det sig likt.
År 2010 eller något sånt.
Här är allt sig likt, förutom alla grejer då och tapeten.
Smedjan som inte finns kvar. Här var den i väldigt dåligt skick. 

Smedjan.

Det som finns kvar av smedjan.


Utedasset som inte heller finns kvar.

Platsen där utedasset troligtvis stått.
Stora huset och magasinet

Ladan från infartsvägen. Här var det som synes en utbyggnad från mittenpartiet av ladan. Den har inte funnits där från början och idag är den helt borta igen.
Ladan från infartsvägen.

Ladan från andra hållet. Här kan man skymta en öppning/dörr på gaveln. På framsidan finns det vad jag kan se en smal port som leder in till mittendelen av ladan. Troligtvis lär det finns en liten port till höger om denna, som leder till den högra sektionen.
Ladan från framsidan.

Ladugården. Den är sig lik, hålet upptill är en öppen port.
Ladugården.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar