måndag 11 juni 2012

Husens historia

Det finns olika uppgifter om hur gammal manbyggnaden är. Mäklaren som sålde huset daterade det till 1860-tal, i boken Svenska Gods och Gårdar (utgiven 1940) står det 1873, i en inventering gjord 1982 står det runt 1870 och i fastighetstaxeringen står det 1909. 1909 lär inte alls stämma, dels eftersom huset med flyglarna finns med på en karta från 1907 och dels att detaljer i huset (som tex. dörrar, golv, tak, tapeter) tyder på att det är 1800-tal. Huset skulle enligt de förrförra ägarna ha byggts åt rallarna som jobbade med att bygga järnvägen som går genom samhället. De mindre bemedlade skulle ha bott i flyglarna och de som hade det bättre ställt skulle ha bott i det stora huset. Om detta stämmer så kan knappast byggnadsåret 1873 stämma heller, eftersom hela sträckan (Norra stambanan, som har slutstation ända borta i Krylbo) blev klar 1873. Så då är det mest troliga att huset är byggt i slutet av 1860-talet eller tidigt 1870-tal, dock finns det uppgifter som talar emot det med. På en karta från 1852 ligger det ett hus på samma plats som dagens byggnad. Detta kan ju såklart ha varit ett ännu äldre hus som blivit rivet men man vet aldrig. Något annat som också kan tala emot 1860-70-tal är; uppe på övervåningen i salen ligger det en stor järnplatta framför spisen. 1854 står det på den och initialerna P.P.S. Dock då finns det ingen människa, som överensstämmer med initialerna och kan kopplas ihop med årtalet och som har bott på gården, med i husförhörslängderna. Salen är totalrenoverad i början på 1980-talet och spisen likaså, så jag vet inte ens om järnplattan har med huset att göra. Men frågan är varför man skulle lägga in en järnplatta med årtal och initialer från någon helt annan gård?
I vilket fall som helst så är mangårdsbyggnaden i alla fall uppförd under 1800-talet.

Flyglarna då? Från början har det funnits två flyglar. Den som inte finns kvar idag ska, enligt inventeringen 1982, ha rivits runt 1925. Det kan mycket väl stämma, eftersom den finns med på en karta från 1907 men den finns inte med på flygbilderna från 1950-talet. Den andra flygeln, som står kvar, ska enligt Svenska Gods och Gårdar ha uppförts på 1840-talet men enligt mäklaren ska den vara från 1700-talet. Jag tycker att det är svårt att datera flygeln eftersom den har fått en genomgående renovering i början på 1980-talet. Det man däremot kan säga om den är att den vid något (eller några) tillfälle(n) är tillbyggd. Det rummet köket finns i är nog det äldsta rummet, kammaren och den lilla vinden ovanför är nog påbyggda vid ett senare tillfälle. Det kan man bland annat se på innertaken i rummen som ser helt olika ut, i det ena rummet är också taket lägre. På utsidan sitter en följare mellan rummen, vilket också tyder på att det är utbyggt. Förstugan på huset verkar vara helt nybyggd på 1980-talet, men den är snarlik den gamla förstugan. Den gamla förstugan var troligtvis byggd under 1800-talets andra hälft.
Det är i vilket fall som helt säkert att flygeln är äldre än mangårdsbyggnaden, då mycket tyder på detta, tex. består flygelns grund av obehandlade stenar medan det stora husets grund består av huggna stenar.
Det här är en bild från (troligtvis) tidigt 1900-tal. Det är samma bild som finns med  Svenska Gods och Gårdar men den här är inte beskuren och i bättre kvalitet. Man ser lite grann av de båda flyglarna med sina orientaliska-tempel-inspirerade förstugor, även det stora husets veranda är utformad med orientaliska bågar. Fasadbeklädnaden på stora huset kan vara fasspont eller lockpanel och troligtvis målad i Falu Rödfärg. Färgen på fönsterbågarna har från början varit gulockra, sedan brun, sedan grön och till sist vit. Det är lite oklart vilken färg de har på bilden. 
Detta är en bild från 1957 eller 1958. Här ser man att verandan har byggts om och byggnaden har fått ny panel, nu ser man inte längre det lilla trekantiga fönstret på långsidan. Huset panelades om 1934 och fick då en faluröd fasspontpanel. Troligtvis får det nya fönster också. Byggnaden har även genomgått invändiga renoveringar på 1930-1940-talen. Den lilla flygeln är troligtvis ganska oförändrad. Bakom det stora huset ser man brygghuset, som troligtvis är byggt 1937. Brygghuset är troligtvis, delvis, byggt av det gamla timret från den rivna flygeln, även en del dörrar och snickeridetaljer kan komma därifrån. 
Här är en bild från 1972. Huset ser ut att vara oförändrat exteriört sedan 1950-talet. Senare samma år kommer byggnaden att få en ny ytterpanel; locklist, och alla fönster kom att bytas ut. Efter hand görs det även invändiga renoveringar av samtliga rum.
Såhär såg huset ut när vi fick ta över det. Utvändigt har det som sagt fått ny panel, nya fönster med delvis nya placeringar, ny ytterdörr, ny trappa, tilläggsisolering och de fasta bänkarna på verandan är borttagna. Tanken är att vår renovering ska få huset att se ut som det gjorde innan 1970-talet.
Ytterligare en bild från senare tid. På kortsidan finns det nu bara två fönster (ett större och ett "vanligt") istället för sju fönster (fem "vanliga" och två små). Flygeln som renoverades på 1980-talet har bland annat fått ny panel, ny ytterdörr och nya fönster, fast fönsterna är i gammal stil. Det har byggts ett badrum i förstugan, därför är dörren inte längre centrerad. Även hörnpilastrarna och "kransgesimsen" är borttagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar