torsdag 14 juni 2012

Kammarens förvandling, tillbaka till 1800-talet

Här är två bilder på hur kammaren såg ut när vi fick huset. På den översta bilden ser man in till salen till höger och till vänster ser man köket. Kammaren är gissningsvis renoverad på 1980-talet. På golvet ligger en plastmatta och taket består av någon slags träfiberskiva som ska efterlikna ett brädtak. Längs taket sitter en modern hålkärlslist. Övriga lister i rummet är vanliga, släta "funkislister". Det syns inte på bilderna, men på insidan av dörrarna sitter det en masonitskiva över speglarna, så dörrarna ska bli så släta som möjligt. Handtagen på dörrarna är utbytta mot modernare, förut har det suttit kammarlås i dörrarna.


Bakom den gröna tapeten med struktur, fanns en ytterligare en grön tapet, men jag kunde inte hitta några fler tapeter bakom. Synd, tyckte jag. Sedan började jag göra ett hål i den tjocka spånskiva som tapeterna satt på och då fick jag en överraskning.


 Under spånskivan fanns det flera tapetlager, cirka tio stycken. Längst in är det lerklining och tidningar finns på vissa ställen, under den äldsta tapeten. Den gråaktiga med medaljongmönster verkar vara originaltapeten, sedan har det varit en väldigt mörk tapet med lila och gult mönster. När båda dessa har använts verkar det ha gått en bröstlist i fönsterbänkshöjd. Under denna verkar det ha suttit något tapetliknande, målat i samma färg som det har varit på dörrarna. När man sedan tapetserade om med den bruna storblommiga tapeten, tapetserade de med den över hela väggen, men listen verkar då ha varit kvar. Sedan så pappspänne man väggarna, någon gång, och då tog man även bort bröstlisten. Jag vill nog ha en bröstlist i det här rummet men hur den ska se ut vet jag inte än.


 En av 1800-talstapeterna.


Under plastmattan fanns en masonitskriva som underlag. Under den fanns ett gammalt trägolv! Tror inte att det är original dock, detta lär vara från början av 1900-talet eftersom det är ganska smala brädor. Tyvärr är det någon som har slipat det grovt och fult men tanken är att vi ska åtgärda det så att golvet går att använda igen.

Sedan blev jag nyfiken på taket. Som sagt var det något slags vitmålat träfibertak innan, man ser en bit av det längst i taket på bilden ovan. Under det fanns ett pappspännt tak, som från början hade varit målat gult, sedan vitt och sen grått. Även det lär vara från början av 1900-talet.

Under pappen fanns ett trätak som måste vara originaltaket. Här ser man de olika lagren av tak.

Trätaket är i mycket bra skick, förutom spikhål från det pappspännda och träfibertaket men det tänker man inte så mycket på och det är inget man kan göra något åt. Så det blir bara att måla taket med limfärg.


När jag rev bort skivorna som satt mot ytterväggarna, fanns det där en brädvägg bakom, dock är det inget som har använts som panel i rummet. Bakom den kunde man i alla fall se att den gamla taklisten satt kvar, en enkel snedställd bräda. Denna ska vi troligtvis återanvända och komplitera den med nya lister, på de väggarna där den gamla inte finns kvar.

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar