lördag 22 september 2012

Rivning av köket, fortsättning

På väggen bakom städskåpet i köket hittade jag något kul. På väggen satt det en masonitskiva och bakom den en pärlspontpanel. Min teori är att detta har varit ett slags serveringsskåp med hyllor ovanför pärlsponten (där man ser de gamla tapeterna). Där pärlsponten är brunmålad (tidigare grön) har det troligtvis funnits ett stängt skåp och pärlsponten har utgjort baksidan på skåpet. Bakom pärlsponten finns det cirka fem-sex olika lager med tapeter, så man verkar ha tapetserat om ofta. Jag gissar att serveringsskåpet också är från 1947 även fast det känns äldre.



 



Detta är varför man inte ska anlägga ett badrum/toalett på övervåningen. Det vita masonittaket skulle inte vara kvar så det rev jag bort, troligtvis tillkom det vid renoveringen på 1970-talet. Bakom det fanns ett grönt pappspännt tak, troligtvis från början av 1900-talet. Det är målat med flera lager färger, i många olika nyanser. Under det fanns det vissa rester av en gul tapet med blommönster som varit tapetserad direkt på trätaket. Som sagt är det inte bra att lägga ett badrum eller toalett på övervåningen, om det blir läckage kan skadorna bli stora. Här har vatten kommit från toalettutrymmet på övervåningen och förstört trätaket. Skadan är däremot ganska begränsad så förhoppningsvis kan man ta bort de skadade delarna och skarva i nya brädor.

 
I taket kan man se hur stort det tidigare skafferiet varit. Ett sådant stort skafferi är det tanken att det ska bli i det nya köket.


 


Bakom den gamla masoniten på väggarna sitter det fasspont. Här har det suttit köksskåp och baksidan av dessa har utgjorts av fassponten. På övriga väggar är panelen omålad. Tanken är att återanvända fassponten så gott det går och ersätta med ny om det skulle behövas på något ställe. Sedan ska allt målas, kanske i ungefär samma ljusgula kulör som är på denna panel.

Alltså blir det troligtvis gulmålad fasspontpanel på väggarna. Eventuellt ska "serveringsskåpet" få hyllor och skåp till underdelen, det beror på om det får plats vid vedspisen. Trägolvet ska behållas och skarvas snyggare där det nu är skarvat fult. Vid diskbänken har man nämligen sågat upp en del av golvet med en motorsåg och sedan har man inte brytt sig om hur skarvarna sett ut. Trägolvet ska målas i diagonala rutor med linoljefärg, kanske i vit/grå och en lite mörkare grå. Trätaket ska, som sagt, skarvas i på ett snyggt sätt vid skadan och sedan ska hela målas i vit limfärg. Spiskupan ska skrapas ren från plastfärg och sedan målas i en vit nyans. Där dagens elspis står blir det troligtvis ett utrymme för ved, den ska få samma rundning som spiskåpan, så det inte blir ett 90 graders hörn. Köksinredningen måste specialbeställas och platsbyggas. Eftersom det kommer bli tre höga fönster i köket skulle man inte kunna ha någon vanlig sammanhängande skåprad. Taket är också det för lågt för många vanliga standardskåp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar