lördag 22 september 2012

Rivning av köket

Köket i stora huset är troligtvis renoverat i början på 1970-talet. Det är ett typiskt barkök med rätt gälla färger. Jag tycker inte att ett barkök passar så bra i en 1800-talsbyggnad. Inte heller en köks-ö skulle passa speciellt bra. Inte heller kan man gå efter gamla förlagor eftersom det i princip inte fanns något "riktigt" kök på de vanliga gårdarna under 1800-talet. I princip bestod dessa "kök" av en bakugn och en öppen härd. Vedspisarna började tillverkas först i slutet av 1800-talet och det kan hända att det dröjde enda till 1920-talet innan man fick en vedspis i sitt kök. Förutom den öppna elden och ugnen fanns det oftast en eller ett par lösa stora skåp placerade i köket och ett skafferi som var stort nog att gå in i. Vissa hävdar att man lika gärna kan bygga ett kök i mer modern stil eftersom man ändå inte kan bygga ett "1800-talskök", samma sak är det med badrum. Jag hävdar dock att man ska försöka få köket och badrummet att smälta in mer i den övriga miljön. Varför inte bygga ett kök/badrum så som man antar att det skulle ha sett ut om man hade haft det vi idag kallar kök under 1800-talet? Det finns idag många fina kök på marknaden som är inspirerade av 1800- eller 1700-talets formspråk. Det finns även många vackra spisar och kylskåp som inte ser alltför postmodernistiska ut.


1970-talskök



Små skafferier, troligtvis byggda på 1940-talet.

Spiskåpan som troligtvis är original finns bevarad. Den är däremot bemålad med en hemsk plastfärg. Vedspisen heter "Norma" och är troligtvis från 1910-talet. I det bortre högra hörnet har den gamla härden troligtvis funnits och bakom kakelplattorna kan det finnas en gammal bakugn.






 
Plastmattan skulle bort, så var det bara. När jag började riva bort den såg jag att det fanns en masonitskiva som underlag, under denna hittade jag ett grönmålat golv. Detta golv bestod av små kvadrater i masonit och hade blivit rejält slitet på vissa ställen, vilket man ser på bilden. Golvet har även blivit målat i flera olika omgåmgar, i olika gröna eller grönblå nyanser. Under detta trodde jag inte att det skulle finnas något intressant men det visade sig visst att det fanns ett äldre trägolv under. Detta är inte original utan troligtvis från 1900-talets början. Det gröna masonitgolvet skulle kunna vara från 1920-talet men troligtvis är det från 1947. Detta årtal stod skrivet på trägolvet i närheten av diskhon.

 


Såhär såg det ut när vi tog bort skåpinredningen... Nu har råttorna inga hus kvar :/ På väggen kan man ana hur de gamla skåpen varit placerade, troligtvis från och med 1947, då köket verkar ha genomgått en omfattande renovering.




Eftersom det är svårt att hantera fler bilder i samma inlägg gör jag ett nytt inlägg med några fler bilder på köket under rivning. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar